Hoe kies je een trouwfotograaf?
09 mei 2021 

Hoe kies je een trouwfotograaf?

Hoe je een trouwfotograaf (ook wel bruidsfotograaf of huwelijksfotograaf genoemd) kiest hangt af van een aantal zaken. Fotografen onderscheiden zich niet alleen door een hun eigen stijl van fotograferen. Ook is er een verschil in kwaliteit, het gevoel wat je bij de fotograaf hebt en het tarief wat er gerekend wordt. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden om de juiste trouwfotograaf te vinden.


Hoe kies je een trouwfotograaf? - Op fotografie stijl
De bekendste stijlen trouwfotografie zijn journalistiek, modern, traditioneel en editorial. De verschillende stijlen worden hieronder uitgelegd met een voorbeeld erbij.

Journalistieke trouwfotografie
Journalistieke trouwfotografie is alsof je kijkt door de ogen van een gast. Niemand poseert, niemand kijkt in de camera en de fotograaf valt zo min mogelijk op. De foto’s zijn een reportage van de dag zoals jullie hem ook beleefd zouden hebben als er geen fotograaf aanwezig was.

Hoe kies je een trouwfotograaf? journalistieke trouwfoto's

Moderne trouwfoto's
Bij moderne trouwfoto’s worden er nieuwe technieken gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan flitsers los van de camera met gekleurde gels, dronefotografie en softboxen voor zachte portretten. De foto’s zijn creatiever en er wordt vaak op meer sprekende locaties gefotografeerd. Sommige trouwfoto’s zijn geposeerd, maar dat zie je veel minder terug dan bij de traditionele trouwfoto’s.

Hoe kies je een trouwfotograaf? moderne trouwfoto's

Traditionele trouwfotografie
Grote kans dat je traditionele trouwfotografie tegenkomt als je het trouwalbum van je ouders bekijkt. Statige foto’s voor het stadhuis. Netjes, maar zakelijk. Je hóórt het de fotograaf bijna zeggen:’ Oke, ga maar hier staan en lachen en 3, 2 1.. klllllik!’. Tegenwoordig is het al iets minder zakelijk, maar je ziet wel nog wel vaak dat er op een foto geposeerd wordt.

Editorial stijl
De editorial stijl is heel uitgesproken. Het zijn magazine covers en Netflix achtergronden. Je weet wel, de sfeervolle foto wanneer je een serie wil opstarten. Het is wat meer gedurfd/stoer en modern. Ook is er meer aandacht voor de details en wordt er meer tijd genomen om een zo clean mogelijk beeld te maken.

Stoere trouwfoto's editorial stijl

Wat is de stijl van TrouwfotosvanDaan?
Trouwfotograaf Daan: “Om eerlijk te zijn heb ik niet één bepaalde stijl die hierboven genoemd wordt. Ik vind het vooral belangrijk dat het bruidspaar de foto’s krijgen die ze willen. Meestal is dit een mix van stijlen.

Tijdens de grote momenten zoals de First Look, entree bij de ceremonie, First Kiss en de felicitaties ben ik wat meer op de achtergrond en hanteer ik de journalistieke stijl. Met een zoomlens ben ik dan alsnog dicht bij het moment.

Bij de fotoshoot krijg je vooral moderne trouwfoto’s en stuur ik een klein beetje aan. Ik geef je bijv. een paar tips qua houding en dan praten we gewoon met elkaar. Je hoeft niet als een paspop stil te staan terwijl ik de foto’s maak. Vaak doen we een paar editorial shoots voor de fun. Dit kunnen hele gave plaatjes worden!”

Bekijk hieronder de beste trouwfoto's van 2020 van TrouwfotosvanDaan


Hoe kies je een trouwfotograaf? - Op kwaliteit
Wanneer je op insta of op een website het portfolio van een trouwfotograaf bekijkt dan krijg je al snel een goede indruk van de kwaliteit. De professionaliteit is zichtbaar in de foto’s.

Is dit dan het enige waar je op let? Nee. De kwaliteit van een goede fotograaf is in meer dingen te merken en gaat verder dan alleen mooie foto’s.

Contact vóór de bruiloft
Kwaliteit van een trouwfotograaf merk je ook in het contact vóór de bruiloft. Je trouwt maar  één keer en natuurlijk heb je nagedacht over de kleding en de locatie. Maar waar moet je verder rekening mee houden? Hoe lang duurt alles? Een goede fotograaf helpt je hierbij.

Daan: 'je ervaart het minste stress als je een weddingplanner inhuurt. Wij zullen dan in overleg met jou de dag plannen. Kies je niet voor een weddingplanner, dan help ik je. Je mag me altijd appen en ik denk graag mee over alles wat met je bruiloft te maken heeft. Omdat ik meerdere bruiloften heb meegemaakt weet ik wat werkt, wat handig is en waar we aan moeten denken.'

Producten
Kijk ook naar wat je als eindproducten krijgt. Krijg je alleen een usb-stick? Of zelfs alleen een wetransfer linkje? In welke resolutie krijg je de digitale bestanden? Krijg je zwart-wit foto’s? Hoeveel foto’s krijg je? Wat voor album(s) krijg je bij je pakket? 

Bij TrouwfotosvanDaan krijg je veel
Trouwfotograaf Daan: ‘Heel je leven herinneringen in je handen. Ik wil dat elke bruid jarenlang kan genieten van mooie trouwfoto’s in luxe producten. Minimaal 200 bewerkte foto’s in 4k kwaliteit, een slideshow op beatmatching muziek, alle foto’s in zwart-wit en een album met een cover van acrylglas. Het album kan je trouwens bewaren in een matching doos waar ook de usb-stick in bewaard kan worden. Had ik al gezegd dat de kleuren matchen?’

Trouwalbum met doos en usb stick trouwfotosvanDaan

Professional of gewoon een kennis?
Het lijkt erop dat iedereen tegenwoordig foto’s kan maken met zijn smartphone. Heb je dan eigenlijk nog wel een professionele trouwfotograaf nodig? Je kent misschien iemand die handig is met computers en zelfs een spiegelreflexcamera heeft waarmee hij al een tijdje mooie foto’s maakt. Als je hem een leuk zakcentje geeft, wil hij het vast wel voor je doen. Dit hebben we vaker gehoord. Onze ervaring is dat die kennis dan op het laatste moment toch afzegt. Of erger nog, dat hij wel komt en er een zooitje van maakt. 

Als je kennis weet waar hij op moet letten tijdens de grote momenten die maar één keer in je leven gebeuren, als hij dan ook nog weet waar hij moet staan, scherp kan stellen en de juiste instellingen heeft gebruikt, zijn flitsers onder controle heeft, genoeg batterijen heeft voor een hele dag én de dag begonnen is met een leeg geheugenkaartje, dan is er een kans dat het goed gaat.

Dan moet hij alleen nog Lightroom en Photoshop kennen om je foto’s op de juiste manier te bewerken. Maar goed, ook dat is te leren via Youtube. Met een beetje geluk heb je je trouwfoto’s dan binnen een paar maanden. 

Het enige waar je dan maar op moet hopen is dat jullie er mooi, ontspannen en met je ogen open op staan en dat de achtergrond mooi is omdat hij heeft gelet op zijn instellingen en compositie.

Eerlijk is eerlijk, professionaliteit is iets waar je voor betaald. Maar je koopt wel zekerheid. Een professionele trouwfotograaf heeft zijn apparatuur op orde en houdt rekening met bovenstaande zaken terwijl hij er op een ontspannen manier een leuke dag van maakt met jullie. Want pas als jullie ontspannen zijn, komt er ruimte voor die echte emoties die je wil zien op de trouwfoto’s.

Een goede trouwfotograaf weet wat hij doet en praat met jullie op een ontspannen manier. Relaxt. Een goed gevoel geeft vertrouwen. Het komt wel goed. Wanneer je dat denkt, krijg je meer ruimte om te genieten van de mooie dag.  

Hoe kies je een fotograaf voor je bruiloft?

Hoe kies je een trouwfotograaf? - Op budget
Natuurlijk wil je de mooiste bruiloft binnen je budget. Ik snap je. Maar hoe verdeel je het totale budget? Misschien geef je veel geld uit aan trouwschoenen die je daarna nooit meer draagt, een boeket wat je naar iemand anders gooit of aan een taart die niemand zich lang zal herinneren.

Naast de trouwringen zijn de trouwfoto’s vaak het enige wat je jaren later nog in je handen kunt houden. Vertrouw je dat toe aan een amateur?

Een professionele trouwfotograaf biedt zekerheid en kwaliteit. In foto’s en in eindproducten. Geen smartphone kiekjes, wel echte emoties vastgelegd. Geen Albelli drukwerk, wel een handgemaakt album met foto’s belicht op professioneel Fuji Photopapier met pagina’s van 800 gram/m2.

Is een professionele trouwfotograaf duur?
Nee! Duur is niet het juiste woord. Stel dat je kan kiezen tussen een goedkope fotograaf voor € 600,- en een professionele trouwfotograaf van € 2000.

Wanneer je de professionele trouwfotograaf kiest dan koop je de zekerheid dat je voor de komende veertig jaar mooie trouwfoto’s kan laten zien in luxe producten.

Stel dat je voor de ‘goedkope’ fotograaf kiest en je er na afloop achter komt dat de helft van de foto’s mislukt is en de andere helft niet mooi…... dan heb je € 600,- weggegooid.

Is € 600,- weggooien goedkoper dan 2000 betalen voor iets waar je de rest van je leven van kan genieten? Ondanks dat het bedrag bij de amateur lager is, kan de eerste optie dus duurder uitpakken. Helemaal niet goedkoop dus!

Dat is een risico. Deze momenten komen nooit meer terug. Durf je echt een gokje te wagen met de foto’s van je bruiloft? 

Als het antwoord ja is, dan hoop ik voor je dat je geluk hebt. Is het antwoord nee en wil je verzekerd zijn van professionele trouwfoto’s, dan ben jij de klant waar ik mee wil samenwerken.

Ik houd van mensen die waarde hechten aan mooie herinneringen.

Laat mij je mooiste dag vastleggen. Check of ik nog beschikbaar ben op jullie bruiloft door op de button hieronder te klikken. Ga voor zekerheid met een professionele trouwfotograaf!

Check via de link hieronder of ik beschikbaar ben op jouw trouwdatum.

Over de schrijver
Ik geloof dat mooie herinneringen kracht geven aan de liefde die je voelt. Elke bruiloft ademt liefde en zit vol mooie momenten. Emotionele ouders, lachende broers of gekke zussen en misschien wel met je prachtige kids. Ook ben ik ervan overtuigd dat je deze momenten het mooist herinnert in een presentatie die luxe en klasse uitstraalt. Met een handgemaakt trouwalbum hebben jullie heel je leven deze herinneringen in je handen. De foto’s op professioneel fotopapier zien brengt je, ook jaren later, op een magische manier terug naar de mooie momenten. Dit laat je met trots zien aan je (klein)kinderen. Je bruiloft verdient een topkwaliteit trouwalbum. Hierin wil je professionele trouwfoto's zien. Ik maak ze voor je. Liefs, Daan
Reactie plaatsen

Denk je aan Daan als fotograaf op je bruiloft?

arrow_drop_up arrow_drop_down