Award winnende trouwfotograafWat is een Award winnende trouwfotograaf?

Een award is een vorm van erkenning voor fotografen. De kwaliteit, passie, kunde en inzet worden beloond met een award. Daarom doen veel fotografen mee aan wedstrijden om awards te winnen. 

Er zijn veel verschillende organisaties die awards uitreiken aan fotografen over de hele wereld. Sommige
awards zijn er meer voor de marketing van de fotograaf. Maar er zijn ook internationale, prestigieuze awards die erg gerespecteerd en gewaardeerd worden door fotografen en alle andere leveranciers in de trouwbranche. 

Wanneer je een award wint dan komt het logo van de organisatie op je foto. Heb je de meeste awards in een jaar, dan krijg je een echte beker thuisgestuurd. 

Award winnende trouwfotograaf: Wedisson 72

Waarom wil je een award winning trouwfotograaf?
Een fotograaf die serieus met zijn vak bezig is doet graag mee met wedstrijden om awards te winnen. Alleen heel goede foto’s winnen, dus hij zal er alles aan doen om mooie foto’s te maken. 

Dat betekent niet alleen tijdens de bruiloft zelf. Het gaat ook om inspiratie zoeken, vernieuwend blijven, technieken verbeteren, en zichzelf ontwikkelen. Awards proberen te winnen helpt een fotograaf bij de drive om betere foto’s te willen maken. 

Daarnaast is een award goede marketing en draagt een profiel bij een award organisatie bij aan de zichtbaarheid en vindbaarheid van de fotograaf. Een award winning fotograaf laat hiermee zijn gedrevenheid in het vak zien. 

Award winnende trouwfotograaf: Wedisson 76 motor

Welke awards zijn er?

De Masters of Wedding Photography
Sinds 2014 is De Masters een platform voor professionele trouwfotografen. Het doel van de Masters is om bruidsparen te laten zien hoe geweldig hun trouwfoto’s kunnen worden. Veel bruidsparen hebben namelijk geen idee wat er allemaal mogelijk is. Er wordt alleen gedacht aan de statige foto voor het stadhuis of aan de eerste kus bij de ceremonie

Moderne trouwfotografie is tegenwoordig véél meer dan dat. Een speciale techniek, een bijzonder standpunt, een aansprekende bewerking of een uniek moment vastgelegd alleen is zelfs niet meer genoeg om een award te krijgen. 

Het niveau bij de Masters is zo hoog, dat een foto een combinatie van minstens twee van deze factoren moet hebben.

Bij de Masters sturen elk kwartaal ongeveer 300 fotografen een aantal foto’s in. De jury, die bestaat uit topfotografen uit andere landen, maakt dan een selectie uit alle inzendingen. Hebben twee van de drie juryleden jouw foto in hun selectie, dan mag de vlag uit! 

Dan heb je namelijk een Masters award gewonnen. Het felbegeerde, rode M logo komt dan op je foto en die mag je met trots presenteren op je website en social media kanalen. Dan ben je een award winning trouwfotograaf!

De trouwfotograaf met de meeste awards mag zich de Masters of Wedding photography fotograaf van het jaar noemen. In 2020 was dat Gabriel Scharis. Hij won de titel vorig jaar door 16 awards binnen te slepen.

Leuk nieuwtje: Ik heb met Gabriel gesproken.. en wij gaan samenwerken! Vanaf eind augustus ga ik met hem mee als tweede fotograaf. De foto’s die ik in opdracht van zijn bedrijf (WeddingStudios) maak vind je hier. Komen binnenkort onilne!

Master Award winnende trouwfotograaf: Daniel Vinke

Masters of Wedding Photography - Daniel Vinke - Drone


Fearless Photographers award
Dit is misschien wel een van de moeilijkste en meest gewilde awards om te winnen. Zes keer per jaar mogen de leden een aantal foto’s insturen in de Moments en de Portrait categorie. Uit de 12.000(!) inzendingen wordt slechts 1% gekozen en bekroond met een Fearless Award. 

Award winnende trouwfotograaf Fearless

Wedisson - Best Wedding Photography

Elke maand mogen de leden van Wedisson drie foto’s insturen. Alle inzendingen strijden om in de maandelijkse collectie te komen. Er zijn leden uit 28 verschillende landen die zich graag award winning trouwfotograaf willen noemen. 

Bekijk hier de award winning trouwfoto’s van TrouwfotosvanDaan.

Trouwfotograaf Daan: ’Het is elke maand weer spannend. Als je wint krijg je in de eerste week van de maand een mail van Wedisson waarin staat: Gefeliciteerd, jouw foto wordt gepubliceerd in de nieuwe collectie! Ik doe nu vijf maanden mee en heb al zes awards mogen winnen. Dat geeft vertrouwen.’

Award winnende trouwfotograaf: Wedisson 72

Zijn awards belangrijk voor jou als klant?
Indirect wel. Een fotograaf die awards wil winnen zal altijd zijn best doen om de mooiste foto’s te maken. Wanneer je fotografen vergelijkt, dan doe je dit (ook) op de foto’s die je van hem of haar ziet. Meestal zie je dan als eerste de foto’s die een award hebben gewonnen. Het kan dus zijn dat je je keuze hierop baseert.

Als een fotograaf awards wint, dan maakt hij ook veel foto’s. Door de ervaring met veel bruiloften weet hij ook voor jullie mooie foto’s te maken en dat is wat je wil.

Bekijk hier alle award winnende trouwfoto's van TrouwfotosvanDaan

Trouwfotograaf Daan: ’Een award winnen is altijd een feestje. Het is mooi om erkenning van topfotografen te krijgen, maar het belangrijkste vind ik dat ik de foto’s maak die het bruidspaar wil hebben. Één van mijn vragen vooraf is dan ook altijd welke foto het bruidspaar het allerliefst zou willen hebben. Wanneer ze die foto terugzien op de cover van hun trouwalbum is hun enthousiasme de mooiste waardering die er is. Dat is ook de reden waarom ik alle albums persoonlijk thuis kom bezorgen. De blijdschap van het bruidspaar bij het terugkijken van de foto’s is iets wat ik echt voel. Een tevreden bruidspaar wint voor mij van elke award. Altijd.’

Kies je voor een award winnende fotograaf dan ga je voor kwaliteit. Maar wat minstens net zo belangrijk is, is of je een klik hebt met hem of haar. 

Niemand wil een fotograaf die alleen bezig is met zijn eigen ding en jullie mooiste dag als bijzaak ziet. 

Je wil iemand die serieus weet wat hij doet, maar waar je ook mee kan lachen. Iemand die je op je gemak stelt en rustig duidelijke tips geeft. Iemand die je vertrouwen geeft en begeleid wanneer nodig, maar soms ook onzichtbaar op de achtergrond weet te blijven zodat jij kan genieten van de mooiste momenten. Heb je een negatief gevoel bij je ervaring met de fotograaf en denk je dáár aan bij het zien van de foto dan mist de foto het doel en heeft hij geen positieve waarde.

Trouwfotograaf Daan: ‘Elke foto die ik maak heeft als doel herinneringen oproepen. Mooie herinneringen. Als je een emotionele foto terugziet, dan is het de bedoeling dat je het moment opnieuw ervaart. Bij een foto uit een toffe fotoshoot is het mooi als je denkt aan hoe leuk het was, dat je hebt gelachen en dat je trots bent op het geweldige resultaat. Denk je bij het zien van je trouwfoto’s terug aan je fijne gevoel op je mooiste dag, dan is mijn doel bereikt.’   

Benieuwd naar de foto’s die ik maak?
In mijn portfolio zie je ze!


Over de schrijver
Ik geloof dat mooie herinneringen kracht geven aan de liefde die je voelt. Elke bruiloft ademt liefde en zit vol mooie momenten. Emotionele ouders, lachende broers of gekke zussen en misschien wel met je prachtige kids. Ook ben ik ervan overtuigd dat je deze momenten het mooist herinnert in een presentatie die luxe en klasse uitstraalt. Met een handgemaakt trouwalbum hebben jullie heel je leven deze herinneringen in je handen. De foto’s op professioneel fotopapier zien brengt je, ook jaren later, op een magische manier terug naar de mooie momenten. Dit laat je met trots zien aan je (klein)kinderen. Je bruiloft verdient een topkwaliteit trouwalbum. Hierin wil je professionele trouwfoto's zien. Ik maak ze voor je. Liefs, Daan

Denk je aan Daan als fotograaf op je bruiloft?